Tomatsovs Grundopskrift


Tomatsovs Grundopskrift

Grundopskriften på verdens bedste tomatsovs kan bruges i alle opskrifterne på www.verdensbedstetomatsovs.dk. Tilbered den i store mængder og frys ned i fryseposer af 400-500 ml. Jeg laver typisk 3 liter tomatsovs af gangen, men du kan sagtens lave mere, hvis du har en gryde der er stor nok.

Ingredienser

  • 8 ds flåede tomater
  • 1 ds tomatpuré (70 g)
  • 6 tørrede Laubærblade
  • ½ flaske hvidvin
  • 250 ml vand eller hønseboulion
  • 3 store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk sukker

Fremgangsmåde

  1. Snit løg og hvidløg og kom dem i en varm gryde med rigeligt olivenolie. Lad være med at bruge tiden på at skære løgene fint, da sovsen blendes på et senere tidspunkt.
  2. Tilsæt tomatpuré og lad det riste med et minuts tid.
  3. Hæld hvidvinen i og lad det koge. Vinen skal koge ind til omkring en trediedel.
  4. De flåede tomater kommes i sammen med laubærblade, salt, sukker og vand/boulion. Sovsen skal nu småkoge videre i mindst 2 timer.
  5. Efter to timer blendes sovsen med en stavblender direkte i gryden. Husk at tage laubærbladene op inden. Hvis sovsen har den ønskede tykkelse, tages den af. Ellers koges videre til den ønskede tykkelse er opnået.

Print denne opskrift

38 Comments »

  1. Kim Larsen siger:

    Genialt… Har nu prøvet lasagnen og fadkoteletterne med stor succes. Bedste lasagne nogensinde. Det er simpelthen en super idé med tomatsovsen. Tak for denne kanon opskrift….

    • admin siger:

      Hej Kim. Mange tak for din ros 🙂 Hvis du nogensinde kaster dig ud i dine egne opskrifter med Verdens Bedste Tomatsovs, må du meget gerne sende dem til mig og jeg vil prøve dem af og tilføje til siden.

  2. kristian bramsen siger:

    hej, hvor lang tid skal sovsen ca. koge når man hælder hvidvin i, og til den er reduceret 1/3 ?

    • kristian bramsen siger:

      ups, den skulle koges ind til 1/3 altså reduceres med 2/3, vil prøve at lave dn idag, så jeg kan lave en god pizza imorgen når kæreste og børn kommer hjem.

      • admin siger:

        Om den lige er kogt ind til 1/3 eller mere er ikke det vigtigste. Det vigtige er at du får kogt alkohollen ud af vinen. Hvis du stikker hovedet ind over gryden efter det har kogt noget tid, er du ikke i tvivl, hvis der er mere alkohol i 🙂 Jeg plejer at koge sovsen lidt ekstra ind når jeg bruger den til pizza. Grundopskriften kan godt blive lidt for tynd til pizza, men det er nok smag og behag. Lidt basilikum og/eller oregano i sovsen er også et hit til pizza. Held og lykke med det 🙂

  3. kristian bramsen siger:

    tak for svar, bliver sjovt at prøve med en ordentlig tomat sovs, og laver også noget ekstra, så vi har til nogle andre retter.

    hvor lang tid tror du den kan holde i køleskab

    • admin siger:

      Er nysgerrig efter at høre hvad du synes om det 🙂

      Jeg ved faktisk ikke hvor lang tid det kan holde sig i køleskab. Et par dage sker der nok ikke noget ved, men jeg ved det ikke. Jeg plejer altid at lave en stor gryde og så fryse ned i mindre portioner med det samme. Hvis du fryser det ned i fryseposer og presser poserne flade inden du smider dem i fryseren, er de lynhurtigere at tø op.

  4. kristian bramsen siger:

    tak for det, jeg vender tilbage, når jeg har hørt hvad familien og jeg selv syntes om tomat sovsen på pizza.

    jeg tilføjede nogle friske basilikum blade, og noget peber, og så en 5 fed hvidløg.

  5. kristian bramsen siger:

    så er tomat saucen brugt på pizza, og kæresten sagde den var rigtig god, og det kunne godt betale sig (nu var det jo så også mig der havde brugt tiden på den hehe) den er rigtig god, og man kan godt smage forskel, på en alm. hjemmelavet tomatsauce, og på de færdig købte, som faktisk smager godt.

    og den er blvet brugt til pasta med tomat sauce, og iaften skal den så bruges til kødsauce (med hakket kylling istedet for okse) og kartoffelmos, bliver det nok til.

    • admin siger:

      Lyder godt! Ved ikke om jeg fik det nævnt, men koteletter i fad opskriften er også genial. Helt generelt, kan du erstatte flåede tomater i en hvilken som helst opskrift med samme mængde af tomatsovsen 🙂 Held og lykke med det.

  6. Bente siger:

    Den er altså bare god!
    Jeg tilføjede gulerødder til opskriften, ca 1 dl. småskåret pr. 2 dåser tomater i stedet for sukkeret gulerødder har en naturlig sødme.
    Og det blev bare en rigtig rigtig god sovs som jeg kan forestille mig brugt til mange ting. Ud over dem I har foreslået så tror jeg også fisk vil være godt, det skal i hvert tilfælde prøves.
    Tak for opskriften.
    Hilsen Bente

    • admin siger:

      Hej Bente. Super god ide med gulerødderne. Det må jeg prøve! Også en god måde at få ungerne til at spise lidt ekstra grønt.

  7. Tina Brutus siger:

    For at jævne sovsen lidt, kan der bruges mandel mel.
    Det smager skønt.

  8. Vivi Iversen siger:

    Hejsa
    Nu står der 1 ds. tomat pure i opskriften, men hvilken størrelse er der tænkt på?

    Glæder mig i øvrigt til at prøve opskriften

    • admin siger:

      Hej Vivi. Undskyld, ser først dit spørgsmål nu. Det afhænger nok lidt af hvor intens tomatsmag du ønsker i sovsen. Jeg plejer at købe een af de store og så bruge 2/3 eller deromkring. Prøv dig lidt frem og husk at du altid kan søde sovsen med lidt ekstra sukker, hvis du synes den er for kraftig.

  9. Peter siger:

    Hejsa
    Jeg har lavet jeres tomatsovs et par gange og er meget tilfreds.
    Vi har for nylig startet en youtube kanal på engelsk med brødbagning og overvejer om vi skal lave et pizza afsnit. Jeg kunne godt tænke mig at bruge din opskrift til sovsen som en del af det afsnit hvis det er. Ville det være ok? Vi skal selvfølgelig nok linke til dig i videobeskrivelsen.
    Kig forbi kanalen på http://www.youtube.com/user/peterandtheoven
    Kontakt mig gerne på email.
    Mvh
    Peter

  10. Thomas siger:

    Hej
    Har du nogen ide om holdbarheden, hvis man smed den i skoldede glas skyllet i atamon ?

    • admin siger:

      Jeg vil tro et par uger, men jeg er ikke sikker. Der er ikke ret meget sukker i og derfor ikke rigtigt noget til at konservere.

      Jeg plejer at lave en stor omgang og så fryse ned i passende portioner. Tomatsovsen smager ganske fint fra frost.

  11. Merete siger:

    Hvor meget tomatsauce kommer der ud af opskriften her på siden?

  12. Kristine siger:

    Skal man blende saucen?

    • admin siger:

      Hej Kristine

      Det gør jeg i hvert fald. I opskriften står der hvornår sovsen skal blendes. Jeg bruger en stavblender direkte ned i gryden.

      Hilsen Thomas

  13. christine siger:

    er det lige meget hvilken hvidvin der kommes i eller er der en der er bedst at bruge?

    • admin siger:

      Hej Christine. Der er sikkert en masse meninger om hvad der er bedst og at bedre vin giver bedre tomatsovs osv. Jeg plejer at bruge en sød vin som Liebfraumilch, Piesporter eller lignende. Mest fordi det kan købes alle steder og fordi det er billigt. Du kan sagtens tilsætte en hel flaske til f.eks. 12 dåser tomater og så bare koge vinen lidt mere ind inden du kommer tomaterne i. Jeg har prøvet at lave tomatsovs med rødvin i stedet. Det smager også godt 🙂 Prøv dig frem. Men mener personligt ikke at det kan betale sig at smide for flere hundrede kroner vin i.

  14. Irena Andersen siger:

    Har lige lavet sovsen. Mums.. Undlod dog sukker (da vi er vant til mad uden ret meget sukker) og tilføjede en chilli i og flere fede hvidløg. Meeeeget mere hvidløg. En hel hvidløg. Det kan ikke smages. Fantastisk.

    • admin siger:

      Hej Irene. Tak for det. Sukker kan helt sikkert undlades eller udskiftes med gulerødder eller andre søde grøntsager.

  15. Charlotte siger:

    Hej. Har du et forslag til hvad jeg kan erstatte vinen med?. På forhånd tak😊. Hilsen Charlotte

    • admin siger:

      Hej Charlotte. Nu ved jeg ikke hvorfor du vil erstatte vinen? Alkoholen bliver kogt ud, så der kun er smagen tilbage. Men den er ikke livs nødvendig, så kan erstattes af lidt ekstra vand, bouillon, måske citron saft eller hvidvins eddike. Hilsen Thomas

      • Charlotte siger:

        Hej Lars.
        Tak for dit svar. Jeg har kræsne børn, der gennemskuer hvis der er vin e.a. i maden😊. Det bliver sillert også godt uden.👍

  16. Sara siger:

    Hej. Jeg glæder mig helt vildt til at prøve denne opskrift, for det lyder til at den er helt unik! Når det skal koge i 2 timer, er det så under låg? Eller skal det kunne fordampe, så mængden bliver mere koncentreret?

    • admin siger:

      Hej Sara. Ja 2-3 timer uden låg. Som du skriver, vil du gerne koncentrere sovsen en helt del, da den ellers bliver for vandet. Hvis jeg har 5 liter som udgangspunkt, bliver det til 2½-3 liter efter kogning.

  17. Lars Langhoff siger:

    Skal for første gang prøve at kaste mig ud i at lave en hjemmelavet pizza 😊 og så faldt jeg lige over din tomatsovs. Den skal absolut prøves, lyder alt for lækkert 👍

    • admin siger:

      Advarsel! Du bliver afhængig 🙂

      • Lars Langhoff siger:

        NEJ,NEJ OG ATTER NEJ… ER IKKE AFHÆNGIG!!! OG BLIVER DET ALDRIG!! (Stærk ironi kan forekomme 😊😊) den eneste ting jeg fortryder lige nu er, at jeg ikke lavede en større portion hehe. NAM NAM, den er go’👍👍👍

        • admin siger:

          Du må ud og have en 20 liters gryde 🙂 Husk at det ikke kun er opskrifterne her på siden du kan bruge tomatsovsen til. Alle retter med flåede/hakkede tomater, kan du udskifte med samme mængde VBT. Og resultatet vil blive så meget bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *